Därför ska man köpa rättvisemärkt kaffe

Blodspengar eller glädjepengar

Man får ta ställning när det kommer till vissa saker i livet. Ett beslut kan lämna den fattiga i livslång fattigdom. Att gå till Coop Forum och välja en kaffesort är just ett sådant val som påverkar fler människor än man kanske tror. I en global värld som vår är det inte lätt som kaffeodlare på ett kaffeplantage på landsbygden att konkurrera med de stora jättarna och med den internationella marknaden. I många fall kostar det mer pengar för odlarna att odla kaffet än vad kaffet sedan säljs för på marknaden. Detta bidrar till att dessa kaffeodlare hamnar i en ständigt osäker ekonomisk situation. Dessutom har många kaffeodlare i brist på kunskap och på grund av den mindre positiva miljöutvecklingen i världen använt sig av ohälsosamma kemikalier i samband med kaffeproduktionen.

Vad garanterar ett rättvisemärkt kaffe?

Därför ska man köpa rättvisemärkt kaffe

Dricker du en kopp rättvisemärkt kaffe kan du vara säker på att kaffet är odlat på ett mer miljövänligt sätt och att det inte har förekommit lika mycket kemikalier vid tillverkningen. Vidare kan du med gott samvete fortsätta dricka din kopp rättvisemärkt kaffe med vetskapen om att kaffeodlarna bakom kaffet får en dräglig lön för sitt jobb. Du bidrar också genom att välja ett rättvisemärkt kaffe till att utbilda kaffeodlare kring klimatfrågan och förser dem med teknisk kunskap. Det har även förekommit och förekommer förmodligen fortfarande barnarbete på kaffeplantage där barn tvingas arbeta mot sin vilja. Detta är någonting som människorna bakom rättvisemärkt kaffe jobbar hårt emot. Vill du vara säker på att inget barn har fått svettas och kämpa för att tillverka kaffet du dricker, bör du välja ett rättvisemärkt kaffe. Du som konsument är avgörande för att organisationen bakom rättvisemärkt kaffe ska kunna fortsätta att göra sitt arbete och hjälpa människorna på kaffeodlingarna, skydda miljön och främja demokratin genom att skapa rättvisa.

Det är för dyrt

Tycker du att det är onödigt att lägga extra pengar på att köpa ett rättvisemärkt kaffe när det finns billigare alternativ bör du läsa igenom texten ovan en gång till och tänka efter. Tänk efter en gång till om du vill välja ett kaffe som främjar demokratin, miljön, och den ekonomiska stabiliteten för odlarna, eller om du vill välja en sort som inte utgör dessa kriterier. Du kommer dessutom märka en markant skillnad på smaken mellan ett billigare kaffe och ett rättvisemärkt och förhoppningsvis får väl åtminstone det dig att fortsätta köpa rättvisemärkt.