Vilka bönor ska man välja?

Kaffet, den svarta magiska drycken som kan förgylla ens liv. Men att välja det rätta kaffet kan vara svårt. Idag är det en stor djungel av kaffesorter och olika bönor. Här ska vi reda ut lite om de olika sorterna som finns. Kaffebönan är egentligen ett frö som finns inuti en röd frukt som växer på Coffeaträdet, de växer två och två men ibland är där bara ett frö i frukten och de brukas kallas för peaberries eller caracolis, de sägs ha en rikare smak än de frön som växer två. Det är många faktorer som påverkar kvaliteten på kaffet, klimatet, kaffeart och bönkvalitén avgör hur kaffet blir.

Vilka bönor ska man välja?

Arabica

Arabicabönan står för tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Det är en böna med hög kvalitet och anses ha en bra smak. Då den inte innehåller särskilt mycket koffein blir den mindre bitter i smaken. Det är en känslig planta att odla, den kräver hög höjd, jämnvarmt och ett fuktigt klimat vilket gör att Centralamerika, speciellt Brasilien och Colombia, är bra ställen för den att växa. Eftersom den är svårare att odla blir kaffet lite dyrare. Arabicabönan används till finare kaffe och de bönor som odlas i Colombia sägs ge en mjuk, len och rik smak.

Vilka bönor ska man välja?

Robusta

Den näst största bönan är Robustabönan. Den har en stark smak och är koffeinrik vilket ger den en bitter ton. Det är en kraftfull och slitstark planta som är lättare att odla om man jämför med Arabicaplantan vilket ger ett lägre pris på kaffet. Den har sitt ursprung i Central Afrika men odlas mest i Vietnam idag. Robustabönan används för att spä ut Arabica blandningar för att kaffet ska bli billigare. Det är en böna som även används i espressoblandningar för att få en fylligare smak och mer koffein.

Liberia

Liberiabönan står för endast 1 procent av det kommersiella kaffet. Då det är en böna med ännu mer koffein i sig så blir kaffet väldigt beskt och har en kraftig smak vilket sällan är uppskattat. Men det används ibland för att spä ut finare kaffeblandningar för att få billigare kaffe. Liberiaplantan är en slittålig växt som växer i Afrikas lågland.

I världen av kaffebönor är det viktigt att våga testa nya sorter och experimentera, du kan hitta en ny favorit! För att få riktigt bra kaffe hemma rekommenderas att införskaffa en kaffekvarn vilket ger färskmalet kaffe som ger en bättre smak än förmalt kaffe.